Persze, az éneklés nemcsak „lélekzet”, hanem a különböző izmok edzésének eredménye. Így nem csoda, ha a belső égés által keletkező hiányt, alkalmanként némi finomsággal pótoljuk. Ennek kedves eredménye a szorgos kezek által készített számos agapé, egyszerű díszekkel, gyertyafénnyel, szeretettel, mesterséges színezék és állományjavító nélkül. Indítsuk tehát e szerény gyűjteményt a walesi herceg puncsreceptjével, Giuseppe Hayden, vagyis Joseph Haydn naplója nyomán:

Hozzávalók:
1 butélia pezsgő, 1 butélia bordói, 1 butélia rum, 10 citrom, 2 narancs, másfél font cukor
Elkészítés:
A gyümölcsöket megmossuk, letörölgetjük, majd mindkettő héját hajszálvékonyra hámozzuk. 5 dl vizet e héjakkal felforralunk, ezután hozzáöntjük a pezsgőt, a bort, a rumot, valamint a citrom és a narancs levét. Beleszórjuk a cukrot, és éppen csak forráspontig hevítjük. Jól összekeverve, azonnal tálaljuk.

Tartalom

Általában 4 személyre értendők, elkészíthetők cukrot helyettesítő édesítőszerrel, valamint – a kelt tésztákat kivéve – gluténmentes lisztből is.

Sütemények, torták

7 tojásos torta
A Kismartonba vitt sajtos rúd receptje
Banánkuglóf
Birsalma töltve, sütve
Csoki torta krém
Csokoládé golyók
Diós-babapiskótás torta
Egyszerű-olcsó almáspite
Elzászi szalonnás fonott
Fatörzs
Gabriella pompás dió tortája
Gyümölcsös joghurt torta
Habos túrós lepény
Házi sport szelet
Huszárcsók
Idénygyümölcslepény, avagy „Haydn-lepény”
Kalács
Kókuszos kocka
Lusta rétes
Mák, dió, mogyoró (pörkölve) piskóta
Mákos guba
Meggyes-mákos rétes
Mesealmás
Mézeskalácsos tiramisu
Mirinda szelet
Mohabogyó
Moszkauer
Mousse au Chocolat
Néró teasütemény 1
Néró teasütemény 2
Pirog (Sör- és borkorcsolya)
Piskóta
Raffael golyó
Répatorta (kellemesen szaftos)
Sajtos keksz
Sajtos napraforgó kenyér
Sonkás tekercs
Sós-sajtos keksz
Sütőtökös-répás-aszalt szilvás kuglóf
Tiramisu
Túrós-sajtos-sós rúd
Túrótorta
Túrótorta 2
Vanília kifli
Vaniliás kiskifli
Zabpelyhes süti/keksz/tallér

Gluténmentes sütemények

Datolyás tallér
Diós piskóta
Gluténmentes beigli
Juli mama tortája
Kávé-torta
Kókuszos puszedli
Mákos piskóta
Mennyei torta
Néró teasütemény 2, gluténmentes
Téli süti

Hús, hal, vad ételek

András-szelet
Marnírozott ponty

Saláták

Körtés füge saláta

Gyógylevek

Gyógylé érelmeszesedés, torokfájás, megfázás ellen


Receptek

Sütemények, torták
Moszkauer (20 perc + 10 perc sütés)
15 dkg kristálycukor, 15 dkg durván darált dió 7 dkg vaj 7 dkg cukrozott narancshéj, 1dl tejszin, 3 dkg liszt, 15 dkg étcsokoládé, 1 kávésk. étolaj
Egy edényben állandó kevergetés mellett felforralom a cukrot, diót, vajat, narancshéjat, tejszínt. Miután leveszem a tűzről, hozzáadom a lisztet. A sütőlemezeket, vagy sütőpapirt bekenem 1 kanál olajjal és kevés liszttel meghintem. A tésztamasszából kiskanállal mandulányi kis halmokat formálok a sütőlemezre, kb. 5 cm-nyi távolságra. Előmelegített (160-180) sütőben 6-8 perc alatt sütöm ki. 2-3 perccel a sütés után szedem ki őket, különben törik. Ha kihűlt, étolajjal higított, olvasztott étcsokival bevonom a sütemények alját.
(elkészíthető gluténmentes, pl. Mantler lisztből is)
Sz-M. Orsivissza

Piskóta (10 perc + 20 perc sütés)
8 db tojás, 8 evőkanál liszt, 8 evők. cukor
A cukrot a tojás sárgájával felverem, hozzáadom kanalanként a lisztet, majd külön felverem a fehérjét. Végül a két masszát összedolgozom és egy kivajazott, kilisztezett tepsibe beleöntöm. 4-es fokozatú lángon hústűpróbáig sütöm. Rutinnal nagyon gyorsan megy.
(elkészíthető gluténmentes lisztből is, pl. 4 evők. Mantler és 4 evőkan. rizsliszt)
Böbevissza

Csoki torta krém (10 perc)
8 dl tejszín, 6 evőkanál sötét kakaópor, 6 evőkanál cukor
A cukrot a kakóporral egy lábosban összekeverem, majd lassú tűzön kavargatva felforralom. Hütőszekrényben tárolom 24 órát, végül turmixgéppel kemény habbá verem. A fenti piskótát egyenlő részre osztom, megkenem lekvárral, majd utána csoki krémmel.
Böbevissza

Vaniliás kiskifli (30 perc + 25 perc sütés)
12 dkg darált dió, 12 dkg porcukor, 24 dkg tea vaj, 32 dkg liszt
Az összetevőket jól összedolgozom és azonnal formázom. Kis darabkákat ujjnyi vastagságúra hengerelem, feldarabolom, kifli formájura hengerelem. Előmelegített sütőben, kis lángon (2-3) legfelül sütöm, míg keményre szárad. Még langyosan vanilíás porcukorba forgatom. A sütés idő kb. 20-25 perc.
(elkészíthető gluténmentes lisztből is, pl. 20 dkg rizsliszt, 12 dkg Mantler liszt)
Böbevissza

Kókuszos kocka (10 perc + 20 perc sütés)
25 dkg liszt, 1 db tojás, 2 evők. méz 1 dl tej, 4 dkg vaj, 20 dkg , 1 cs. sütőpor.
Krém: 25 dkg cukor, 20 dkg vaj, 6 dkg kakó, 6 evők. tej 4 evőkan. rum, 20 dkg kókuszreszelék.
A sütés után a piskótát nagyobbacska kockára szeletelem. A lábosban felmelegített krém összetevőket simára keverem és ebben megforgatom a piskótát, utána a kókuszreszelékben is.
(elkészíthető gluténmentes lisztből is, pl. Mantler liszt)
Böbevissza

Gyümölcsös joghurt torta (25 perc)
4 pohár joghurt, vagy kefír, 1 evők. vaníliás cukor, 10-14 evők. cukor (a gyümölcs édességétől függően), 2 evők. zselatin, 4 dl felvert tejszín
A hozzávalókat összeöntjük, a zselatint kb. 40 fokra felmelegítjük, mikor kihűlt hozzákeverjük a masszához. Formába öntjük a fele masszát, megszórjuk a fele gyümölccsel, majd megint massza, megint gyümölcs. Jól kihűtjük.
Böbevissza

Tiramisu (60 perc)
8 tojásos lap piskóta, 50 dkg mascarpone, 3 evők. porcukur, 3 db tojás, 2 dl tejszín, 1 vaníliás cukor, kevés likör, 5 dl erős kávé, kakaópor.
Nagy tálba töltöm a mascarponét, a porcukrot és a 3 tojás sárgáját. Külön edényben felverem a fehérjét és a tejszínt, majd mindezeket összekeverem. A piskótát elfelezem, meglocsolom a likörös kávéval, a krém felét rákenem, mejd sűrű kakaó porral megszorom, újra piskóta, rá kávé, massza, kakaópor. Tálalás előtt órákra a hűtőszekrényben tárolom.
Böbevissza

Huszárcsók (30 perc + 25 perc sütés)
17, 5 dkg liszt, 14 dkg vaj, 10 dkg cukor, fél citrom reszelt héja, 2 tojás sárgája.
A hozzávalókat összegyúrjuk és a tésztából diónyi golyókat formálunk. Tojásfehérjébe mártjuk és vagdalt dióba vagy mandulába forgatjuk. Tepsibe rakva minden golyócska közepébe lyukat nyomunk, és miután megsült, ebbe kevés baracklekvárt teszünk.
(elkészíthető gluténmentes lisztből is, fele rizsliszt, fele kukoricakeményítő keverék)
Trixivissza

Túrótorta (20 perc + 60 perc sütés)
1 kg túró, 30 dkg cukor, 4 egész tojás, 120 gr vaj (Ráma margarin)
2 1/2 evőkanál búzadara, 1 cs. vanília puding, 2 cs. vaníliás cukor, 1 cs. sütőpor, 1 citrom leve, zsömlemorzsa
Mindent összekeverni, tortaformába önteni. A tortaformát előtte kivajazni, zsömlemorzsával befuttatni. 130 °C-on kb. 1 órán át sütni. Sütés után kicsit kihűlni hagyni, hogy megdermedjen.
A 28 cm átmérőjű, kb. 8 cm magas tortaformához 1,5-szeres mennyiség kell.
J. Jánosvissza

Sütőtökös-répás-aszalt szilvás kuglóf (30 perc + 60 perc sütés)
40 dkg lereszelt sütőtök és répa, egy marék aszalt szilva, 6 db tojás, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg finom szemű zabpehely
A lereszelt sütőtök és répa ebben az esetben a gyümölcscentrifugából származott. Mindkettő nyers volt. A tojásokat habosra kevertem a porcukorral és a vaníliás cukorral.
A lisztet összekevertem a sütőporral és a zabpehellyel. A két masszát összekevertem, beleöntöttem a sütőtök-répa egyveleget és hozzáadtam az apróra darabolt aszalt szilvát. A kuglóf formát kikentem margarinnal, megszórtam liszttel és beleöntöttem a nyers tésztát.
175 fokra előmelegített sütőben nagyjából egy órán keresztül sütöttem.
B. Juditvissza

Mohabogyó (100 perc)
2 dl tej, 1 kg cukor, 20 dkg margarin, 30 dkg liszt, 20 dkg fekete csoki, gyümölcs (pl. meggy, áfonya, cseresznye)
2 dl tejben fel kell főzni 1 kg cukrot. Ha felforrt lassú tűzön 15-20 percig forraljuk. Állni kell mellette és kevergetni, mert hajlamos kifutni.
Egy másik lábasba tegyünk 20 dkg margarint és 30 dkg lisztet. Erre kell a forró szirupot önteni. Kisebb adagokban, közben kevergetve, hogy ne legyen csomós. Keverjük bele a mandula aromát, érdemes megkóstolni, hogy elég-e. (Figyelem: hidegen erőteljesebb íze lesz!) Hagyjuk kihűlni a masszát. Ha esetleg túl híg maradt, nem lehet forrázni, akkor fel kell melegíteni és kicsit forralni állandó kevergetés közben.
Ha már kézmeleg, akkor lehet a golyókat formázni. Bármit lehet a közepébe tenni, én martiniban áztatott szárított papayát és aszalt meggyet, áfonyát, cseresznyét, vagy valami ilyesmit szoktam. A gombócokat hagyjuk állni (nem muszáj, de jobb így), kicsit megszikkad. Fekete csokit olvasszunk fel vízfürdőn és ebbe mártogassuk. kb. 20 dkg fogy el erre az adagra.
Hugivissza

Banánkuglóf (20 perc + 70 perc sütés)
12 dkg margarint 12 dkg cukorral habosra verünk. Hozzáadunk 5 tojássárgáját, 1 dl tejet és 30 dkg péppé zúzott banánt (én össze szoktam turmixolni a tejjel).
Egy másik tálba 5 tojásfehérjét kemény habbá verünk és 12 dkg cukrot keverünk hozzá.
A két tál anyagát összekeverjük, hozzáadunk 40 dkg lisztet, 1 cs sütőport és egy csipetnyi sót. Kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük. Kis lángon (kb. 150 C) bő 1 óra 15 percig sütjük. A kész kuglófot csokimázzal vonjuk be.
Sz-M. Orsivissza

Diós-babapiskótás torta (40 perc)
2 cs. babapiskóta, 2 dl tej, 4 tojássárgája, 20 deka darált dió, 20 deka porcukor, 20 deka vaj, 2 cs. vaniliáscukor, 2 kk. rum
Tejben elkeverem a tojássárgáját és kis lángon az első buggyanásig főzöm, a tűzről levéve langyosra keverem. Közben a krém többi alapanyagát is összekeverem, a végén hozzákeverem a tejes tojást is, és az egészet habosra keverem. Egy szögletes tál aljára szorosan egymás mellé lerakom a piskóta 1/3-át, ezeket jól meglocsolom tejjel, hogy megpuhuljanak, majd megkenem a krém 1/3-ával. Erre megint tejes piskóta jön, arra megint krém, és megint tejes piskóta. A végén az egészet bevonom kívülről a maradék krémmel. Jól behűtöm és tejszínhabbal tálalom.
Sz-M. Orsivissza

Gabriella pompás dió tortája (70 perc + 35 perc sütés)
a tésztához: 11 dkg liszt, 12 dkg cukor, 4 dkg darált dió, 6 db tojás, kis rum,
a krémhez: 3 dl tej, 6 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg darált dió, 1 cs. vaníliás cukor, kis rum
A tojássárgájákat 4 dkg cukorral habosra keverjük. A maradék cukorral (8 dkg) kemény habbá verjük a tojásfehérjéket és máris következik a mixelés: a kikevert tojássárgájákhoz – alulról felfelé, laza széles mozdulatokkal – felváltva hozzáadunk 1 kanál lisztet, 1 kanál habot, pici rumot és végül a diót. Csak süteményekhez használt lyukas fakanállal dolgozzunk!
Egy kerek tortaforma aljára a formával azonos nagyságú zsírpapír korongot helyezünk, megvajazzuk. A tortaforma oldalát nem szabad vajazni, mert púpos lesz a torta! Beleöntjük a masszát, és előmelegített sütőben mérsékelt tűzön világosra sütjük.(180 C-on, kb. 30-35 perc) A tortaformába hagyjuk kihűlni, 3-5 lapra vágjuk és megtöltjük a krémmel.
A krém készítése: a tejet apránként hozzáadjuk a liszthez és csomómentesre keverjük, gőz fölött sűrűre befőzzük, kihűtjük. Közben a vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a diót, a rumot, a vaníliás cukrot, és a hideg, főzött krémet. Habosra keverjük és megtöltjük vele a tortalapokat, a krémből kell, hogy maradjon a torta bevonására is. Díszítésre használhatunk diógerezdeket, csokoládé darát...
Sz-M. Orsivissza

Mákos guba (20 perc + 30 perc sütés)
5 dl tej, 10 dkg cukor, 1 vaníliarúd, 5 dl tejszín, 25 dkg szikkadt kifli, 12 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 1 nagy citrom, 4 tojássárgája, 10 dkg vaj, a tepsi kikenéséhez kevés vaj, a tálaláshoz 2 dl méz
1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és kivajazunk egy 20×30 cm-es tepsit.
2. A tejet, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét nagy lángon kevergetve forrpontig melegítjük. Levesszük a tűzről, hozzávegyítjük a tejszínt, és félretesszük hűlni. Ezalatt a kifliket 1 cm vékony karikákra vágjuk, és beleszórjuk a tepsibe. A darált mákot összekeverjük a porcukorral, hozzáreszeljük a citrom héját, és a cukros-citromos mákkal meghintjük a kiflikarikákat.
3. A tojássárgájákhoz kézi habverővel apránként hozzávegyítjük a kihűlt, tejes keveréket, és megöntözzük vele a tepsiben várakozó mákos kiflikarikákat. Az egészet nagyon alaposan összeforgatjuk: így a mák szétoszlik, a kiflikarikák jó tocsakossá válnak.
4. Az ételre rámorzsoljuk a vajat, és 30 perc alatt megsütjük a sütőben. Tálaláskor mézet kínálunk hozzá. 6 adag lesz belőle.
Sz-M. Orsivissza

Mézeskalácsos tiramisu (80 perc)
100 g mézeskalács, 250 g alma, 15 g lágyvaj vagy margarin, 2 evőkanál mazsola, 1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás Cukor, 1 evőkanál cukor, egy kevés őrölt fahéj vagy mézeskalács fűszer, 3 evőkanál kakaópor, 100 ml tej, 150 ml hideg tej, 100 g hideg habtejszín, 4 csepp rumaroma, 1 doboz Dr. Oetker Tiramisu Krémpor
Az almát meghámozzuk, és kis darabokra vágjuk. A vajat egy edényben megolvasztjuk, ezen az almadarabokat, a mazsolát, a Bourbon vaníliás cukrot, a cukrot és a fűszert kislángon megdinszteljük (kb. 10 percig), majd az egészet hagyjuk kihűlni.
Egy lapos, szögletes tálba (22x16 cm) tesszük a mézeskalács felét, meghintjük 1 evőkanálnyi kakaóporral, és meglocsoljuk 50 ml tejjel. A 150 ml hideg tejet, a habtejszínt és a rumaromát egy meleg vízzel kimosott keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a tiramisu krémport, majd konyhai robotgéppel a legalacsonyabb fokozaton rövid ideig keverjük. Ezután 3 percig a legmagasabb fokozaton verjük. A krém felét a tálban lévő mézeskalácsra öntjük, majd rákenjük az almás krémet. Ezen elosztjuk a maradék mézeskalácsot, 1 evőkanál kakaóporral meghintjük, majd meglocsoljuk 50 ml tejjel. Végül a maradék krémmel megkenjük a mézeskalácsos réteget, majd elsimítjuk az édesség tetejét. A tiramisut legalább két óráig hűtőbe tesszük. Tálalás előtt meghintjük a maradék kakaóporral.
Tipp: érdemes tálalás előtt egy nappal elkészíteni a tiramisut, mert így jobban összeérnek az ízek.
Sz-M. Orsivissza

Birsalma töltve, sütve (2 személyre 40 perc + 100 perc sütés)
1 nagy birsalma, 2 tk barna cukor, 2 tk dió, durvára vágva, 2 tk mazsola, 2 kocka mogyorónyi vaj, késhegynyi őrölt szegfűszeg, (2ek brandy)
A birsalmát (hámozatlanul) félbe vágjuk és a csuma helyét kivájjuk, hogy egy közepes méretű mélyedés keletkezzen. A birsalma annyira kemény, hogy ez egy szinte lehetetlen feladat. Nagyon éles késsel nagyon óvatosan kell csinálni! A két mélyedésbe beletesszük a tölteléket: a barna cukor, dió, vaj, mazsola és fűszerek keverékét. (Ha datolya, azt csak félidőben kell hozzátenni, különben nagyon szétfő.)
Egy kis tepsit, vagy jénait kibélelünk alufóliával és ráhelyezzük a két fél gyümölcsöt. A tepsibe öntsünk 1, 2 dl vizet. Lefedjük alufóliával, és a gyümölcs méretétől függően 1,5-2 óra hosszat 180C-on sütjük. Félidőnél – ha elfőtte a levét – hozzáadunk még egyszer 1, 2 dl vizet. Langyosra hűtve tálaljuk, vaníliafagyi, vaníliaöntet, vagy tejföl társaságában.
I. Marikavissza

A Kismartonba vitt sajtos rúd receptje (20 perc + 20 perc sütés)
35 dkg liszt, 1 kocka Ráma, 1 tejföl, só
Összegyúrjuk, kinyújtjuk, megkenjük tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Rudacskákat vágunk, közepes lángon sütjük.
Sz. Klárivissza

Egyszerű-olcsó almáspite (23 perc + 40 perc sütés)
30 dkg liszt, 15 dkg cukor, 8 dkg margarin, 1 tojás, 6 kávéskanál tej, 1 sütőpor, (kis só)
Jól összegyúrom, majd két lapot nyújtok belőle. Tepsit kizsírozom-lsztezem, egy lapot belefektetek, rá egy kis zsemlemorzsa, rá a lereszelt, kicsit kinyomkodott alma, amit megszórok fahéjjal, 3-4 evőkanál cukorral (vaníliás-cukorral). Rá a másik lap, megszúrkálom és megsütöm. Alma helyett túrós töltelék vagy meggy-befőtt vagy bármi mehet közé.
M. Kativissza

Csokoládé golyók (20 perc)
14 kg grízt 10 evőkanál tejjel leforrázunk, ha kihűlt 20 dkg darált kekszet, 20 dkg porcukrot, 1 dl rumot, 5 dkg vajat teszünk hozzá és összegyúrjuk. Közepébe rumos meggybefőtt. Kakaóba vagy kókuszreszelékbe forgatjuk.
M. Kativissza

Raffael golyó (2x20 perc)
1 Rama, 27 dkg tejpor (3 zacskó) (kávéba való tejszínpor is jó lehet), 2 csomag (20 dkg) kókuszreszelék, 20 dkg porcukor, 1 dl langyos víz
Mindezt összekeverni, 1 éjszakára hűtőbe kell tenni, utána golyókat formázni, valamivel a közepén ízlés szerint tölteni (meggy, mogyoró, stb.), majd kókuszreszelékbe forgatni. Hűtőben jó tárolni, mert különben túl puha.
Hugivissza

Elzászi szalonnás fonott (50 perc + 30 perc kelesztés + 40 perc sütés)
450 g liszt, 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő, 1 kávéskanál só, 150 ml langyos száraz fehérbor, 150 ml langyos tej, 50 g lágyvaj vagy margarin, 150 g szalonnakocka
A lisztet egy keverőedénybe szitáljuk, és az élesztővel jól elkeverjük. A többi hozzávalót a fenti sorren dben hozzáadjuk, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) jól összedolgozzuk. Lefedve, meleg helyen kelni hagyjuk, amíg kétszeresére nő.
A tésztát jól átgyúrjuk, és három részre osztjuk. Mindhárom részt egy kb. 35 cm hosszú hengerré formáljuk, és összefonjuk. A fonatot egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, és meleg helyen kb. fél órát kelni hagyjuk. A tepsit a sütő alsó felébe toljuk, és megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve) Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve) Gáz: kb. 4. fokozat (előmelegítve)
Sz-M. Orsivissza

Répatorta (kellemesen szaftos) (30 perc + 45 perc sütés)
30 dkg zsenge sárgarépa, 1 narancs leve és lereszelt héja, 6 tojás, 25 dkg cukor, 2 evőkanál cseresznyepálinka (rum) ízlés szerint, 30 dkg darált mandula (vagy dió), 5 dkg liszt, zsíradék és zsemlemorzsa a kapcsos formához (24 cm átmérő).
A sárgarépát megtisztítjuk, meghámozzuk és apróra (!) reszeljük. A narancs héját és levét belekeverjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (gázsütőben közepes lángon). A formát kizsírozzuk, és beszórjuk morzsával. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukorral (és a cseresznyepálinkával) krémesre keverjük.
A mandulát (vagy diót), a lisztet és a répát összekeverjük, és a sárgája-krémhez adjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és az elöbbi krémbe lazán beleforgatjuk. A tésztát a formába öntjük, elegyengetjük a tetejét. A sütőben (középen, légkeveréses: 160 C, gáz: közepes lángon) 45 percig sütjük.
Díszítés: a kissé kihűlt süteményt sütőpapírra borítjuk. Megkenjük 2 evőkanál sárgabaracklekvárral, és cukormázzal díszítjük (akár ki is hagyható).
Lajosvissza

Idénygyümölcslepény, avagy „Haydn-lepény” (40 perc + 45 perc sütés)
5 egész tojás, 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg rétesliszt, kb. 50 dkg idénygyümölcs (lehetőleg kertből vagy Magosz-őstermelőtől), fahéj, vaníliáscukor, fél zacskó sütőpor
A porcukrot kikeverjük habosra a vajjal, hozzáadjuk egyenként az öt tojássárgáját, majd a lisztet, végül a kemény habbá felvert tojásfehérjét a vaníliáscukorral és a sütőporral. Jól összekeverjük. A tésztát az előzetesen kivajazott, kilisztezett (oldalát is!) tepsibe tesszük. Rátesszük a megmosott, lecsurgatott, feldarabolt, kimagozott stb. idénygyümölcsöt. Tetejét megszórjuk fahéjjal.Közepes tüzű sütőben kb. 1/2-3/4óráig sütjük. A piskóta fel fog kúszni a tetejére. Ha kihűlt, felkockázva tálaljuk. Jó étvágyat!
Ritavissza

Kalács (40 perc + kelesztés 30 perc + sütés)
450 g finomliszt, 1 kisebb kanál só, 3 nagyobb kanál cukor, a sütőgéphez kapott kanál két vége, ill. kávéskanál, evőkanál közepes púpokkal, fél kiló liszthez való élesztő, 1 tojás + tej összesen 2, 7 dl, 60 g olaj (kb. 4 evőkanál), ha sajtoscsigához csinálod, akkor 2 só és 1 cukor.
Fonáshoz 7 részre osztom, 4-es fonás alulra, rá 3-as. Fonás után egész tojással bekenni, sütőt bekapcsolni, és a sütőbe rakás előtt újra kenni. 180 fok, 16 perc. Csigák tölteléktől függően, 10-12 perc. Ezek villanysütőre vonatkozó idők.
Csigához kinyújtani, megkenni olvasztott vajjal, megszórni sajttal, cukrozott (kakaóval, kókusszal, fahéjjal ill. dióval).
Feltekerve fél órát keleszteni, felszeletelés után újra keleszteni, amíg felmelegszik a sütő.
L. R. Juditvissza

Lusta rétes (nekem 20 perc, Évának 10 perc; sütés: ~45 perc)
37 dkg liszt, 11 dkg rétes liszt, 11 dkg gríz, 1 sütőpor, 45 dkg cukor, 2 vaníliás cukor
Ezeket összekeverni, zsírozott, morzsázott tepsibe szórni a felét.
75 dkg tehéntúrót rászórni, 2 pohár tejfölt rákenni, 10 dkg mazsolát rászórni, 25 dkg Ráma margarint rácsipegetni.
Rászórni a másik fele liszt-keveréket.
5 egész tojást 3/4 l tejjel jól fölverni és az egészre ráönteni.
A 8 beosztásu sütővel 3 és félen sütni. Odaégésre hajlamos.
J. Jánosvissza

Vanília kifli (30 perc, 8-10 perc sütés)
25 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, 10 dkg dió
A tésztához való anyagokat gyorsan összegyúrjuk, ceruza vastagságú kifliket sodrunk belőle. 175 fokon világosra sütjük, néhány perc múlva vaníliás porcukorban megforgatjuk.
L. R. Juditvissza

Sajtos keksz (20 perc + 25 perc sütés)
15 dkg liszt, 15 dkg margarin, 15 dkg reszelt keménysajt, csipet só, csipet pirospaprika
Összegyúrjuk, kinyújtjuk, keksz-formára kiszaggatjuk;
Tojásfehérjével megkenjük;
Mindegyik tetejére kis halom reszelt sajtot teszünk.
170 fokon sütjük.
I. Marikavissza

Fatörzs (1 óra)
Piskótatészta (hat tojásos, bolti), 3-4 evőkanál rum, 3 tojás, 15 dkg cukor, 2 púpozott evőkanál kakaó, 1 narancs lereszelt héja, 20 dkg vaj
Kigöngyöljük a piskótatésztát és meglocsoljuk a rummal. A tojásokat a cukorral, meg a kakaóval habverővel kikeverjük, a narancshéjat belereszeljük. Gőz fölött, állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Ha kihült, az előre kikevert vajjal összekeverjük. Bekenjük vele a piskótát, majd felgöngyölítjük a tésztát. Kívülről is bekenjük a krémmel a tekercset. Villával berovátkoljuk a külsejét.
Tálalás előtt jól lehűtjük.
J. Jánosvissza

Pirog (Sör- és borkorcsolya) (1 óra + 30 perc sütés)
Hozzávalók 50 darabhoz:
fél l tej, 12,5 dkg vaj, 4 dkg élesztő, 1 csipet cukor, 1/4 kk só, 2 tojás, 1 kg liszt
A kolbászos töltelékhez:
3 szál póréhagyma, 2 fej vöröshagyma, 1 ek olaj, 1/2 kg sütni való kolbász, 4 ek zsemlemorzsa, 2 tojás sárgája
Langyosítsuk fel a tejet a vajjal, és keverjük simára a szétmorzsolt élesztővel, a cukorral, a sóval, a tojásokkal meg egy kevés liszttel. Mikróban langyosítsuk meg, takarjuk le, amíg nem kezd el kelni a liszt. Majd adjuk hozzá a teljes lisztmennyiséget. Dolgozzuk jól össze, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Újból takarjuk le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni 40 percig.
Kolbászos töltelék:
Mossuk meg a pórét, és szeleteljük fel. Aprítsuk kockára a hagymát, és a pórészeletekkel együtt dinszteljük 5 percig. Nyomjuk a kolbásztölteléket egy tálba, adjuk hozzá a pórés keveréket, meg a zsemlemorzsát, és az egészet dolgozzuk össze.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Nyújtsunk a megkelt tésztából 50x80 cm lapot, majd vágjunk 100 db 5x8 cm-es téglalapot. Mindegyik felére rakjunk 1-2 kávéskanál tölteléket. Nedvesítsük meg a tészta szélét, helyezzünk rá egy másik darabot, és a széleit nyomkodjuk össze. Kenjük meg a pirogot tejjel és 30 percig süssük a sütőben.
Melegen tálaljuk.
H. Tündevissza

Mirinda szelet (30 perc + 20 perc sütés)
6 tojás sárgája, 6 kanál cukor, 4 kanál liszt, 1 sütőpor, 2 kanál kakópor, 1 dl olaj, 6 tojás fehérje, 50 dkg túró, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 7 dl Mirinda szénsavas üdítő, 2 főzős vaníliás pudingpor
A 6 tojás sárgáját jól kikeverjük a 6 kanál cukorral. A lisztet, a sütőport és a kakaóport is összekeverjük, majd hozzákeverjük az előbb kikevert tojás sárgájához. Hozzákeverjük az olajat és a habbá vert 6 tojás fehérjét. Mint a piskótát, 180 fokon tűpróbáig sütjük.
Turmixgéppel jól kikeverjük a túrót, a margarint és a porcukrot és a tésztára kenjük.
1 napig hűtőben pihentetjük, hogy megpuhuljon a tészta és átvegye a túró ízét. Érdemes előző nap este megcsinálni.
Másnap 2 főzős vaníliás pudingport felfőzünk 7 dl Mirinda szénsavas üdítőben és melegen a túróra rákanalazzuk.
Ha kihűlt, tálalhatjuk.
H. Tündevissza

Néró teasütemény 1 (15 perc + 11 perc sütés)
32 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 50 dkg liszt, 12 db tojás sárga, 1 citrom reszelt héja, 1 dkg vaníliás cukor, 30 dkg barackíz, 20 dkg étcsokoládé
A margarint a porcukorral együtt habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojás sárgákat és tovább keverjük. A masszához hozzáadjuk a reszelt citrom-héjat, vaníliás cukrot, elkeverjük. Legvégén fakanál segítségével belekeverjük a lisztet, óvatos, laza keverés mellett. Formazsákkal vagy kanál segítségével kis halmokat rakunk a sütőlemezre és 150 fokos sütőben kisütjük. A villanysütőmben 10 és fél perc. Két-két süteményt baracklekvárral összeragasztunk és az olvasztott csokoládéba mártjuk.
Juditkavissza

Néró teasütemény 2 (15 perc + 11 perc sütés)
25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2 tojás, 1 dkg vaníliás cukor, 30 dkg liszt, 1/2 csomag sütopor
A margarint a porcukorral, a tojással és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral összekevert lisztet és ugyan-úgy sütjük, mint a „Néró teasütemény 1” tésztáját.
Kipróbáltam gluténmentes (glutenix kenyérvarázs, alfa-mix) lisztből is, kicsit több kellett belőle, kb. 38 dkg.
Juditkavissza

Mesealmás (45 perc + 25 perc sütés)
50 dkg. liszt, 1 cs. sütőpor, 20 dkg. cukor, csipet só, 1 egész tojás, 15 dkg. margarin, 2 dl. tejföl
töltelék: 2kg. hámozott,lereszelt savanykás alma, 1 cs. vaníliás cukor, fahéj(ízlés szerint)
A tölteléket készítem el először. Megpárolom az almát (nem szétfőzöm), és beleteszem az ízesítőket. Ezt langyosra hűtöm. Amíg a töltelék hűl, a tésztához valókat összedolgozom, majd az elkészült masszát megfelezem.
A vajjal, liszttel előkészített 40x32cm-es tepsibe belenyújtom az egyik felet. (Ha nagyon lédús az alma, szórhatsz rá kevés prézlit, és kinyomhatod a levet is, ahogy tetszik. Egyébként kanállal fogyasztva is élvezhető.)
A tésztára terítem a tölteléket, majd erre a másik kinyújtott tészta darabot. Megkenem a tetejét tojás sárgájával és villával megszurkálom. Így betolom a forró sütőbe és megsütöm. Aranybarna legyen. Sütőtől függően fordítsd a tepsit. Ezt már te tudod.
Megszórhatod porcukorral. (Lehet, hogy szebb lesz, de én nem szeretem.)
Elkészíthető a tészta rizs, kukorica és sárgaborsó lisztek keverékéből is.
Ibolyavissza

Túrótorta 2 (40 perc)
50 dkg túró, 10 dkg vaj, 2 csomag vanillincukor, 15 dkg. porcukor (én kristály nádcukorból csinálom), 4 dl. tej, 2,5 dkg. zselatin (sima étkezési), gyümölcs (eper, málna, stb.),
2 dl. langyos tejben elkeverem a zselatint, majd felforralom. A felolvasztott vajat a túrót, a cukrokat a felforralt zselatinos és a maradék hideg tejet beleöntöm a turmixgépbe és jól összekeverem. Nekem nincs akkora gépem amiben egyszerre megkeverhetem, ezért a túrót és a tejet megfelezve turmixszolok, majd összekeverem. Én egy üvegtálban készítem el, de akármilyen más forma jó, fantázia és készség függvénye. Szóval, a formát folpackkal kibélelem, de lehet, hogy kevés hideg víz is megteszi. Alulra teszem a gyümölcsöt (mosva, lecsepegtetve természetesen), erre öntök a túrós masszából, aztán ismét gyümölcs, massza, túró...így , amíg elfogy az anyag.
Hűtőben hagyom állni, amíg megdermed. (Legalább egy órát.) Gyors, egyszerű, szép, és......mennyei.
Ibolyavissza

Mák, dió, mogyoró (pörkölve) piskóta (30 perc + 25 perc sütés)
6 db. tojás, 20 dkg. darált mák, v. dió, v. mogyoró, 15 dkg. cukor (kb. 8 evőkanál), citromhéj
A cukrot és a tojás sárgáját kikeverem, és belekeverem a mákot, v.diót, v. mogyorót, reszelt citromot. A tojás fehérjéből (+1 ek. hideg víz) kemény habot verek, majd a két masszát óvatosan elegyítem.
Kivajazott tepsibe öntöm és 220 fokra melegített sütőbe teszem. A sütőt azonnal visszaveszem 200 fokra és 25 percig sütöm a tésztát.
Az adott mennyiség dupláját készítem el 40x32cm.-es tepsibe.
Az ajtót kinyitva kicsit pihentetem a tésztát mielőtt kiveszem, hogy ne essen össze.
Ibolyavissza

7 tojásos torta (?? perc + ?? perc sütés)
25 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 7 db tojás felvert kemény hab
Összekeverés után jól kikent és lisztezett tepsiben megsütjük (tapasztalat szerint addig sütjük, míg elválik a tepsitől, az én tapasztalatom 180 fok, 40 perc)
Krém: 7 db tojás sárgája, 1,5 dl tej, 15 dkg cukor, kb. 3 kanál kakaó
Sűrű krémet főzni, majd – kihűlés után – 15 dkg vajjal vagy margarinnal jól kikeverni.
Tésztát hosszában és lapjában elvágni és megkenni.
Ez a legfinomabb torta!
Ibolyavissza

Sós-sajtos keksz (20 perc + 50 perc sütés)
1 kg liszt (ez lehet gluténmentes, kipróbálva), 40 dkg reszelt sajt (trappista), ha nagyon jót akarsz, a fele karaván, 1 cs köménymag, 3 egész tojás, 1 kanál zsír, 7 mokkáskanál só, 1 sütőpor, 1 kispohár tejföl - 175g, 25 dkg margarin, kevés tej - 1 dl
Ezeket összegyúrjuk. Pár órát, de jobb ha egy éjjelt pihentetjük.
Kisebb darabokból 2-3 cm-es rudakat sodrunk, amiket azután újnyi szeletekre vágunk. Ezeket a gombócokat keksz sütővel barnára sütjük.
Én kontakt grillel sütöttem 3-4 db-ot teszek bele távon egymástól, hogy amikor kilapul legyen hely neki. Lehet kapni keksz sütőt is, de abba csak 1 db-ot tudsz sütni egyszerre. Vagy olyan gofrisütő ami vékonyat süt.
Finomabb ha a teteje kicsit pörcösödik. Csak mikor teljesen kihűltek, akkor tedd dobozba, mert különben megpuhul.
Juditvissza

Sonkás tekercs (20 perc + 25 perc sütés)
6 tojásfehérje kemény habbá verve, 6 sárgája, 6 evőkanál tejföl, 4-5 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál pirospaprika (amitől szebb színe lesz), 1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
25-30 dkg darált sonka, 10 dkg reszelt sajt, apróra vágott lilahagyma, bors, tejföl – hogy kenhető massza legyen
Kikent, kilisztezett tepsibe ujjnyi vastagon elterítjük. Hagyományos alsó-felső lángon, 160 fokon 20 percig sütjük. Légkeverősben 140 fokon.
Ha kisült, megkenjük a töltelékkel.
Felcsavarjuk, tetejét kevés tejföllel megkenve reszelt sajttal megszórjuk, és a sütőbe visszatéve pár perc alatt ráolvasztjuk.
A tölteléket tetszés szerint lehet variálni, pl. hozzáadni apró kockára vágott keménytojást, medvehagymát, olajbogyót, vagy a darált sonka helyett a tésztát sonka és sajtszeletekkel bélelni.
I. Marikavissza

Házi sport szelet
50dkg darált keksz, 40dkg cukor, 25dkg margarin, 6 ek kakaó, 2 dl tej, 1 rumaroma, 1 van. cukor
Csokimázhoz: 1 tábla étcsoki, 5 dkg teavaj
A csokit gőz fölött felolvasztjuk a vajjal.
Elkészítés: A tejet, cukrot, margarint, kakaót és a vaníliát összefőzzük, majd hozzákeverjük a kekszet és a rumaromát.
A masszát belenyomkodjuk egy tepsibe és rátesszük az elkészített csokimázat.
A tepsit betesszük a hűtőbe.
Szt. Lászlóvissza

Mousse au Chocolat (müszosokolá)
100 g fekete csokoládé, 20-40 g cukor ízlés szerint, 2 tojás, csipet só
A csokoládét olvasszuk meg egy forró víz fölé helyezett tálban (esetleg egy diónyi vajjal). A tűzről lehúzva adjuk hozzá a tojás sárgáját. Erősen dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a cukrot. Verjük a tojásfehérjét kemény habbá egy csipet sóval. Óvatosan keverjük a csokoládémasszához. Öntsük kis poharakba.
Hűtőszekrényben pihentessük 2 órát.
Marievissza

Sajtos napraforgó kenyér (35 perc + 20 perc kelesztés + 25 perc sütés)
215g tej, 215g víz, 70g olaj, 725g liszt, 3 mokkás só, 25g friss élesztő
Kézzel ill. kenyérsütőben is dagasztható, majd duplájára keleszteni.
Ez a mennyiség elég a napraforgó összerakására.
A formázása Napraforgó kalács szerint.
Formázás után – természetesen – kelesztettem 20 percig, plusz amíg felmelegedett a sütő.
A rétegeket olvasztott vajjal kentem és reszelt sajttal szórtam, tetejét vízzel kentem be, majd megszórtam reszelt sajttal.
Villany sütőben 200 fokon 25 percig sütöttem.
Juditkavissza


Meggyes-mákos rétes (20 perc + 25 perc sütés)
1 csomag (hűtött) leveles tészta, 20-25 dkg meggy
Töltelékhez: 150 g mák, 2 evőkanál búzadara (gríz), 2 evőkanál porcukor, 3-4 evőkanál meggylé (lehet likőr is), kevés vaníliás cukor és fahéj
A mákot, a búzadarát a porcukorral elkeverjük. Fűszerezzük a vaníliás cukorral és fahéjjal. Hozzáadjuk a meggylevet, hogy egy többé-kevésbé összetapadó masszát kapjunk.
A leveles tésztát magunk elé fektetjük. Hosszában a középső harmadára rátesszük a tölteléket. A tetejére rakjuk a meggyet. A tészta két oldalát rézsútosan bevagdossuk és ezeket a csíkokat ráhajtogatjuk a töltelékre. Ettől olyan „fonott” hatású lesz a teteje.
Kevés vízzel átkenjük a tetejét.
200 fokos sütőben sütjük, 20-25 perc alatt szép pirosra, ropogósra sül, a töltelék pedig megfő a saját gőzében.
Sz-M Orsivissza

Túrós-sajtos-sós rúd (25 perc + 60 perc pihentetés + 25 perc sütés)
Fél kiló túró, fél kiló liszt, fél kiló Ráma margarin, három teás kanál só, 2 tojás sárgája, 20 dkg füstölt sajt.
A túrót, lisztet, margarint és a sót összegyúrjuk és 1 órára hidegre tesszük.
Azután fél cm magasra kinyújtjuk. A tetejét megkenjük a tojás sárgájával, rászórjuk a reszelt füstölt sajtot.
Csíkokra vágjuk és kizsírozott tepsiben 20-25 perc alatt kis lángon sárgás-barnára sütjük.
J. Jánosvissza

Habos túrós lepény (40 perc + 60 perc pihentetés + 40 perc sütés)
A tésztához: 6 dkg finomliszt, 6 dkg rétesliszt, 7 dkg margarin, 4 dkg porcukor, 1 tojássárgája.
A krémhez: 35 dkg tehéntúró, 2-3 tojássárgája, 4 púpozott evőkanál porcukor, evőkanálnyi reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola.
A tetejére: 4 tojásfehérje, 12 dkg kristálycukor, néhány csepp citromlé, 5dkg mandula.

A tésztához valókat összegyúrjuk, egy óráig pihentetjük, majd kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy kisebb (20X25 cm-es) tepsit. Forró (200 °C-os) sütőben félig megsütjük, majd kivesszük, és a tölteléket rásimítjuk. A töltelékhez az áttört túrót a tojássárgájákkal simára keverjük, a cukrot, a citromhéjat, meg a mazsolát hozzáadjuk. A sütőbe visszatesszük, és teljesen (de világosra) megsütjük. Közben a tojások fehérjéjét habbá verjük, a kristálycukrot, a citromlevet belekeverjük, a kisült tésztára simítjuk, és a szálkásra vágott mandulával meghintjük. Most harmadszor is a sütőbe toljuk, és kis fokozaton (150 °C, takarék láng) inkább szárítjuk, mint sütjük. A tepsiben hagyjuk kihülni, majd vizes késsel kockára vágjuk.
Én 22 X 38 cm-es tepsiben háromszoros adagot készítettem.
J. Jánosvissza

Zabpelyhes süti/keksz/tallér (?? perc + ?? perc sütés)
15 dkg puha vaj, 6 dkg barna cukor, 6 dkg cukor, 1 tojás, 15 dkg zabpehely, 10 dkg finomliszt, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1/2 kávéskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 10 dkg étcsokoládé, apróra vágva

Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazok-lisztezek egy nagy tepsit.
Egy nagy tálba kimérem a zabpelyhet, rá a lisztet, majd jöhet egy kis szódabikarbóna, egy csipet só és ízesítésnek egy kis fahéj (keksz fűszer) is. A csokit felaprítom, és a lisztes keverékhez szórom és jól összekeverem.
A vajat robotgéppel habosra keverem a kétféle cukorral, majd hozzádolgozom a tojást.
Ezután a kétféle keveréket egy fakanállal jól összedolgozom.
A tésztából diónyi adagokat teszek egymás mellé 5 centire az előkészített tepsire, majd ezeket nedves ujjal kicsit ellapítom. Egyszerre nem fér rá az összes tészta a tepsire, ezért miután megsütöttem az első adagot, elkészítem a többi tallért is.
A zabpelyhes tallérokat 15 perc alatt megsütöm a meleg sütőben. Amikor készen vannak, még puhák, de ahogy kihülnek, megszilárdulnak és ropogósak lesznek.
Kb. 30 tallér lesz belőle.
Sz.M. Orsivissza


Gluténmentes sütemények
Téli süti (30 perc + 35 perc sütés)
20-25 dkg dió v. mogyoró v. mandula v. vegyesen, 5 dkg aszalt barack, 5 dkg aszalt szilva, 5 dkg mazsola, (cukrozott narancshéj), 1 citrom, 20-25 dkg cukor, 6 tojás, 1 sütőpor, 1 ek szódabikarbóna
Az anyagokat daráld össze, gyümölcsöket aprítsd össze, a citrom héját reszeld rá, porokat add hozzá, kis fahéjjal v. őrölt szegfűszeggel ízesítsd. (A citrom levét is hozzáadhatod.) A sütőt béleld sütőpapírral. A 6 tojást válaszd szét, a fehérjét a cukorral kemény habbá kell verni, hozzáadjuk a sárgáját, majd apránként a magkeveréket. A kész masszát 180-200 C fokon előmelegített sütőben, kb. 30-35 percig sütjük. A két lap közé baracklekvárt kenünk.
I. Marikavissza

Kávé avagy Mikádó torta (40 perc + 35 perc sütés)
A tortához: 10 tojás sárgája, 24 dkg cukor, egy szelet csokoládé v. kakaó, 12 dkg darált dió, 12 dkg darált mandula, 2 evőkanál kávé, 10 tojás habja,
A krémhez: 24 dkg vaj v. margarin, 6 kanál cukor, 2 kanál erős kávé, (6 tojás sárgája, 8 kanál kávé, vanília sűrűre főzve)
2 tortalapot sütünk (175 C kb. 35 perc) mindkettőt félbevágjuk, kávékrémmel töltjük
I. Marikavissza

Mákos piskóta (20 perc + 25 perc sütés)
25 dkg darált mák, 16 dkg vaj, 6 db tojás, reszelt citrom héja, 20 dkg cukor
A tojás sárgáját a fele cukorral és vajjal kikeverem, a mákot és citromot hozzáadom.A fehérjét a fele cukorral habbá verem, végül a kettőt összekeverem. 200 fokon sütöm.
Böbevissza

Diós piskóta (20 perc + 30 perc sütés)
35 dkg dió, 16 dkg vaj, 6 db tojás, 1 citrom vagy narancs reszelt héja, 20 dkg cukor
A tojás sárgáját a vajjal és cukor felével habosra verem, beleteszem a darált diót. A fehérjét a fele cukorral habbá verem, és a két masszát összeöntöm. Előmelegített sütőben 200 fokon sütöm.
Böbevissza

Juli mama tortája (2xfél óra)
Tészta: 10-12 tojás fehérje, 10 dkg cukor, 30 dkg darált dió, 2 púpos evőkanál kakaó
Krém: 3 egész tojás, 15 dkg cukor, 3 ek. kakaó, 1 narancs reszelt héja, 20 dkg vaj
Közepes méretű tortaformát margarinnal kenj ki, 5 dkg dióval hintsd meg. A fehérjét verd fel habnak, öntsd bele a cukrot, verd tovább jó keményre. A kakaót keverd össze a dióval, és fakanállal elegyítsd a habba. Kend el tepsiben, 180 fokos sütőben, 15 perc alatt süsd meg, majd vágd vízszintesen ketté.
Réz üstben, gőz felett habverővel forrósítsd, kavard a tojást, kakaót, narancshéjat, amíg kezd felragadni az üst falára. (Kotord le!) 20 dkg vajat kavarj bele. Jól hűtsd ki, és hidegen kavard habosra. Majd kend a tortalapba és a tortalapra.
vissza
Néró teasütemény 2, gluténmentes (15 perc, 11 perc sütés)
l.: Néró teasütemény 2
Juditkavissza

Gluténmentes beigli (35 perc + 35 perc sütés)
6 dkg vajat 1 csapott ek porcukorral és egy kis reszelt citromhéjjal habosra keverünk. Hozzáadunk 1 dkg langyos, cukros tejben kelesztett élesztőt, 1 kk rumot, egy késhegynyi sütőport, 6 dkg tejfölt, 1 tojást, 1 pici sót, végül 8,5 dkg burgonyalisztet (vagy burgonyapelyhet) és 8,5 dkg kukoricakeményítőt. A tészta zsíros tapintású és rugalmas kell legyen. Ha nem ilyen, pici tejfölt kell belekeverni. 1/2 órát pihentetjük, majd két felé osztjuk. Két sütőpapír között téglalap alakúra nyújtjuk, kb. akkorára, mint egy kistepsi. Megtöltjük a dió-, ill. a máktöltelékkel (ld. alább), a töltelékre kevés burgonyapelyhet szórunk és az alsó papír segítségével szorosan feltekerjük. A sütőpapírba tekerve sütjük 170 fokon, míg egyenletesen meg nem pirul.
Töltelékek:
Dió: 12,5 dkg dió, 12,5 dkg porcukor, kevés vaniliás cukor, mazsola, bő fél deci rumos tej.
Mák: 12,5 dk cukrot, egy nagy alma negyedét lereszelve, 1 dkg vajat, 1/2 ek baracklekvárt kevés reszelt citromhéjjal és néhány csepp citromlével összemelegítünk. Belekeverünk 12,5 dkg mákot, kevés mazsolát és 1/2 dl tejet, és addig keverjük kis lángon, míg egyenletes meleg nem lesz.
Vigyázni kell vele, mert könnyen odakap!
Trixivissza

Kókuszos puszedli (15 perc, 6-8 perc sütés)
5 tojás fehérjét felverünk habnak, beleverünk 5 ek cukrot. Mikor jó kemény, hozzákeverjük a tojássárgákat, 5 dkg olvasztott vajat, 4 ek kókuszreszeléket és 1 ek kukoricakeményítőt vagy kukoricalisztet. Sütőpapírra kis halmokat teszünk (egy gáztepsibe 25 db fér), és 150 fokon 6-8 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz.
Trixivissza

Mennyei torta (45 perc, 2 X 30 perc sütés)
Tészta: 15 dkg darált dió, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 4 tojás-sárga, 1 cs. vaníliás cukor, 1 sütőpor, 10 dkg felezett mandula
Krém: 0,5 l tejszín, 20 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 2 cs habfixáló, 2 kis üveg vörös-áfonya befőtt (vagy bármilyen savanykás gyümölcs, én ribizli-befőttet használtam.)
Vaj, cukor, vaníliás cukor habosra keverve, egyenként hozzáadjuk a tojás sárgákat, majd a sütőporral elkevert darált diót. Kettő sütőpapírra kenünk 26 cm átmérőjű körlapot, s rászórjuk a mandulát. Tortasütőbe helyezzük az egyiket, előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Majd a másikat. A sütési idő vége előtt 5 perccel 12 szeletre vágjuk, majd készre sütjük.
A krémhez a tejszínt, a cukrot, a vaníliás cukorral, a habfixálóval kemény habbá verjük. Óvatosan belekeverjük a lecsepegtetett gyümölcsöt. A habot az egyik lapra kenjük, a másik lapot felszeletelve helyezzük a töltelékre. Egy éjszakán át hűtőben tartjuk
I. Marikavissza

Datolyás tallér (15 perc, 35 perc sütés)
2 tojás fehérje, 10 dkg cukor, 12 dkg darált dió, 15 dkg datolya
2 tojás fehérjét felverek, hozzáadok 10 dkg cukrot (vaníliás is legyen benne), majd 12 dkg darált diót, végül 15 dkg apróta vágott datolyát (helyettesíthető más, hasonló gyümölccsel is). A sütőlapra kis kupacokat teszek, és nagyon lassan, alacsony hőfokon szárítva sütöm.
vissza


Hús, hal, vad ételek
Marnírozott ponty (60 perc + 60 perc sütés)
Rántott hal ecetes lében. A szálkákból cérna lesz. A bundája rajta marad. Karácsony napján nincs zsír/olajszag, csak elő kell venni a teljesen kész ételt, és az asztalra tenni. Hozzá ecetes krumpli saláta és fehér bor illik.
Filézett és megnyúzott pontyszeleteket (liszt-tojás-zsemlemorzsa bundában) kirántunk. A lehűlt halszeleteket és a felszeletelt hagymát (5 darab halra egy fej) az ecetes lében kb. 8 napig állni hagyjuk hűtőszekrényben vagy kamrában.
Az ecetes lé összetétele: 1 dl 20%-os ecet, 6 (!) evőkanál cukor, 1 kávéskanál só 1 liter vízzel felöntve.
Lajosvissza

András-szelet (30 perc + a hús sütése + körítés)
8 szelet csontnélküli karaj, 4 db kis paradicsom, 1 fél szál póréhagyma, 1/2 deci (főző) tejszín, 8 -10 szem olajbogyó, 1 negyed zellergumó, 1/2 deci fehér bor, oliva olaj, 2 - 3 gerezd fokhagyma, só, bors
Előkészítés:
A fokhagyma gerezdeket átnyomjuk és az enyhén besózott hússzeleteket bekenjük a péppel (lehet tubusos fokhagyma krémet is használni). Lefedve pár órára betesszük a pácolt húst a fridzsiderbe. (Érdemes előző este bepácolni.)
Mártás készítése:
A csíkokra vágott zellert néhány perc alatt puhára főzzük. A paradicsomot kis kockákra vágjuk, és a vékony karikákra vágott póréhagymával együtt 2-3 evőkanál olívaolajban kissé lepirítjuk. Utána hozzáadjuk a főtt zellert, a karikára vágott olajbogyót, tejszínt, és bort, majd ízlés szerint sóval és borssal fűszerezve 1-2 percig forraljuk.
Tálalás:
A kevés olajban frissen kisütött hússzeleteket a tálon befedjük a mártással és körítésként petrezselymes krumplival tálaljuk.
I Marikavissza


Saláták
Körtés füge saláta (15 perc)
4 db érett körte, 10 dkg kék sajt, 4 vékony szelet füstölt sonka apróra vágva, 4 db friss, érett füge, 30 gr darabos dió, 60 ml extra szűz olíva olaj, fél kiskanál reszelt citromhéj, 1 ek citromlé, és apróra vágott metélő hagyma.
A körtét meghámozzuk, az összes hozzávalót tetszés szerint felaprítjuk és mindent összekeverünk.
I. Marikavissza


Gyógylevek
Gyógylé érelmeszesedés, torokfájás, megfázás ellen
10 dkg fokhagyma (törve); 10 dkg torma (reszelve); 2 db citrom félbevágva, kicsavarva; 12 dl víz, felforralva, lehűtve; 9 evőkanál cukorral;
2 hétig lezárva, befőttes üvegben tartjuk. Naponta megforgatjuk. 2 hét után leszűrjük, üvegbe töltjük.
Reggel éhgyomorra fél decilitert fogyasztunk belőle.
2 havonta egyszer megismételjük.
Lajosvissza